Marc Sánchez i Carbó, Podologia Equina Adaptada

Marc Sánchez i Carbó

Ferrador i ortopeda equí des del 1999, acreditat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya.

Telf. 0034 606.585.285
marc.ferrador@gmail.com

Cercar en aquest blog

Translate

diumenge, 21 de març del 2010

Cal que en parlem:

Tal com anuncio al principi d'aquest bloc, l'intenció d'aquest és de poder informar de les tècniques de retall i manteniment de la peülla equina. No descarto de poder aplicar nous materials i posteriorment escriure'n quatre línies, intentant de buscar les opcions que ens presta el mercat per tal de complir un repte que fa temps que s'ens presenta als ferradors i que ja no pot esperar més: Donar protecció a la peülla sense la utilització dels claus.
Com he escrit en anteriors parts del bloc crec que una molt bona opció seria la de fer un bon i correcte "trimming"(retall, aplomat i despalmat) de manteniment amb la combinació d'un tipus de bota adequada al treball, entorn i configuració de cada cavall. L'oferta de botes avui dia és més amplia del que hom es pensa i hi hagut grans millores técniques en les darrers dissenys de diverses marques.
Entenc amb tot això que és molt millor poder aplicar un tipus de protecció quan el treball o les circumstàncies ho requereixin podent retirar el sistema de protecció quan ja no en siguin necessari, enlloc d'aplicar sistemes més permanents, afegint això tot un seguit de conceptes extres per tal de que aquesta "pròtesis", no afecti més del compte al llarg de les següents 6,8 o moltes més setmanes que restarà aplicada a la peülla del cavall.
Potser caldria comentar que les marques de botes, en la seva gran majoria, encara no han tingut en compte o no han volgut complicar-se la vida fent models diferenciats entre "mans" i "peus", la qual cosa des del meu punt de vista crec que pot ser un handicap a tenir en compte, i que pot tirar enrere a més d'un usuari a decantar-se per l'opció de combinar el "bare foot" amb la bota.


Així doncs animo a tothom, propietaris, ferradors, veterinaris i entrenadors a fer un saludable replantejament del tema del ferrament i obrir les mires per poder renovar-nos una mica més, deixant de banda a les postures més intransigents i extremistes, que per desgràcia sempre solen opinar des de d'ignorància i el desconeixement. No crec que es pugui defensar una tendència a costa de desprestigiar repetidament a tot un sector fent-lo responsable de tots els mals que pateix la peülla, a part de que èticament ja no ho veig correcte per l'altre banda crec que no és just,la qual cosa crec quan encara és més greu. No ho veig just per que molts ferradors amb els seus sistemes ortopèdics (avalats tots ells per a veterinaris, cal no oblidar-ho) i els seus ferratges de manteniment han ajudat, millorat i salvat a moltíssims cavalls i sobretot els darrers 20 anys que ha sigut quan han sorgit més estudis i teories noves.
Es pot defensar el "bare foot" i tot el que això comporta però no acceptar el fet de que hi han professionals que també han fet molt bé la feina , crec que és una acte de molt poca responsabilitat  per part d'aquests sectors extremistes el fet de no acceptar-ho, ja que al meu entendre l'única cosa que fan és fer cortines de fum , enlloc de crear espais sans de debat, intercanvi i d'enriquiment per ambdues bandes, sense tenir que perdre mai de vista la nostra prioritat: Millorar el benestar dels cavalls.
Estaria bé de donar una lliçó positiva i constructiva a d'altres països on s'ha acabat molt malament entre defensors del "bare foot" i el sector del ferrament , i agafar el tema a temps i que tothom en pugui treure algo de positiu i que no s'hagi d'acabar amb enfrontament, quan estar clar que no hi ha cap necessitat.



1 comentari: